Til mitt eget beste

penger2

Fremskrittspartiet (Frp) har banket det inn i «folk flest».  - Frp er garantisten for en eldreomsorg vi alle kunne stå inne for -. De eldre fortjente bedre enn hva partiene i posisjon kunne gi dem. Hvis bare Fremskrittspartiet kom til makten skulle de sikre at våre siste år var preget av trygghet og omsorg. De fattige skal også Frp løfte opp i velstand.  Alt skal bli bedre, - alle skal få mer. Høyre stemmer i på samme melodi. Til nå har Frp fortsatt ikke kommet i nærheten av regjeringskorridorene. Dessverre vil noen si, både tilhengere og motstandere. Sistnevnte begrunner dette med at hvis vi bare fikk oppleve Frp i regjering ville de fleste forstå at deres politikk preges av ønsketenkning og politisk valgflesk uten realisme. Hvis bare Frp måtte stå til ansvar for sin politikk ville de også selv forstå at alt ikke alltid kan løses ved å bruke mere penger samt politikk grunnlagt på utsagn som;  – «kast de ut!», - «reduser skattene», -«og mer til alle».

Heldigvis trenger vi ikke vente på en Frp - regjering for å se hva deres politikk faktisk innebærer i praksis. I Mandal er det Frp og Høyre som styrer med støtte fra Senterpartiet og en uavhengig representat, mens en vingeklippet ordfører fra Krf må ta ansvar for gjennomføringen. I tiden etter valget forstod Frp og Høyre det som for mange av oss er en selvfølge, nemlig at penger ikke vokser på trær. Denne erkjennelsen av livets realiteter førte til at høstens budsjettdebatt i Mandal ble totalt fraværende. I selve Bystyremøtet valgte nemlig flertallet å sitte i ro uten å svare på spørsmål og uten å forklare konsekvensene av deres fremlagte budsjettforslag. Kanskje var de rett og slett flaue over sitt eget forslag? Denne manglende respekten for Bystyret og Mandals befolkning taler for seg. Derfor tar vi oss friheten med å opplyse om de faktiske konsekvensene av Frp og Høyres politikk.

La oss ta de positive siden med høyresidens budsjett først. Hvem får det bedre? Et vanskelig spørsmål, men dersom du er over 18 år, ved god helse, barneløs, vel bemidlet, har fast jobb, penger i banken og egen bolig kommer du godt ut. Du slipper nemlig å betale eiendomsskatt. Dermed kan du bruke de tusenlappene du sparer på ny sofa, mere god vin, større TV, en ekstra ferietur eller annet du måtte ha ønske om for å opprettholde livskvaliteten på et anstendig nivå. (Riktig nok blir det en liten sofa, og ferieturen blir kort. Det er tross alt ikke mange tusenlappene vi snakker om.) Kort oppsummert – dersom du befinner deg på livets solside vil du få det bedre med Frp og Høyre sitt budsjett. Håper det smaker..

Hvem er det så som må betale prisen for at de som har det bra skal få det enda bedre? Det er et lettere spørsmål. Den som rammes er den lille gutten som du så skli bortover isen på den nye skøytebanen. Full av glede for å kunne delta på noe sammen med andre barn en sjelden gang. Det er din eller noen andre sin bestemor. Hun som etter mange års slit endelig skulle få oppleve tryggheten et sykehjem kan gi. Det er mannen du ser på butikken med flakkende blikk, helt utslitt etter å ha nesten klart å handle selv i en butikk full av andre folk. Det er den unge jenta som stresser ut i bilen med handleposen for å rekke barnehagen etter en dags studier i Kristiansand.

Det er disse som rammes. De er de sterkeste av oss, men de har likevel blitt de svakeste av ulike grunner. De som bare kan drømme om ny sofa, ferieturen og den gode vinen. For hva er prisen for ikke ville øke kommunens inntekter? FrP og Høyre har ennå ikke tatt konsekvensene av budsjettet sitt og konkretisert kuttene. Men det finnes ikke så mye mer å kutte på i driften i Mandal, det er derfor åpenbart at kuttene vil få konsekvenser for tjenestetilbudet. Prisen kan derfor bli nedleggelse av isbanen «Speilen» , et av Mandals ytterst få fritidstilbud som nesten ikke koster penger. Prisen er sannsynligvis nedleggelse av sykehjemsplasser. Sykehjemmet som skulle gi bestemor den tryggheten hun trenger. Prisen kan være nedleggelse av dagtilbudet til mannen med det flakkende blikket. Tilbudet som omsider gav ham mot til å kunne handle sin egen mat. Prisen er sannsynligvis nedleggelse av barnehageplasser samt fjerning av redusert betaling for de med lav inntekt. Dermed slipper jenta å stresse på vei til barnehagen.  Hvis hun i hele tatt får barnehage plass, vil hun neppe ha råd.

Dette er prisen mange må betale når Frp og Høyre får lov til å gjennomføre sin politikk i praksis. For at de som har det bra skal få det bedre, må noen få det verre. Dette er også hva vi kan forvente dersom høyresiden kommer inn i regjeringskorridorene til høsten. Høyresidens politikk, og spesielt Frps kan oppsummeres med få ord: – «først meg selv, så meg selv og så til min neste, hvis det er til mitt eget beste»-.