Hvordan få mer mot til å være det gode menneske du er.

Hvordan få mer mot til å være det gode menneske du er.

Hva ville livet være hvis vi ikke hadde mot til å prøve? – Vincent van Gogh-

Hva er mot for deg egentlig? For meg handler det om å våge, å gjøre noe jeg ikke har gjort før, tenke ut av boksen og gå ut av komfortsonen. Samtidig er det noe som jeg ser kan forandres, men det sitter i hodet og det er kun meg selv som kan gjøre noe med det.

 

Når var du som menneske sist ute av din komfortsone?

 Her er noen tips som kan bidra til at DU skal få større mot:

1. Når var du modig sist? Skriv ned 10 episoder der du har hatt mot

2. Hvordan er din selvfølelse? Mennesker blander ofte selvfølelse og selvtillit. En engasjert gutt på 5 år med strålende øyne sier til sin pappa, mens han går mot husken: «Pappa, kom å se på meg!» Pappaen følger han og sier: «Du er så flink til å huske» Sønnen får et annet utrykk i ansiktet og virker annerledes. Gutten har selvtillit og vet han er god til å huske, men han ville bli sett. Selvtillit er hva du er god til/ikke god til, mens selvfølelse handler om alt det andre. Det handler om å akseptere deg for det unike menneske du er.

Du vinner ved å ha god selvfølelse fordi du vet hva du er verdt, du liker deg selv og føler deg verdifull. Med sterk selvfølelse tørr du å prøve ut nye ting, og du tenker at uansett hva som skjer så skal du takle det. Samtidig er du trygg på å si ja når du vil noe, og nei når du ikke vil.

Skriv ned 3 ting du er takknemlig for hver dag. Jeg kaller det for diamant bok for damer, og Porsche bok for menn. Denne boken tar du fram når du har dårlige dager. Skriv ned 20 ting du er god på hjemme, og 20 ting du er god til på jobb. Spar på gull epost, altså eposter som består av gode ord til deg. Ta frem disse i perioder som er vonde.  

3.  I Janteloven står det første setning 1. Du skal ikke tro at du er noe. Veldig ofte er vi som menneske redd for hva naboer, kollegaer og venner vil si hvis vi gjør noe som er annerledes. Jeg sier alltid: «Nei, takk til janteloven.»  Hvis du tror du kan gjøre det, så kan du- John Burroughs-

4. Da jeg var 13 år fikk jeg epilepsi. Overlegen på sykehuset sa: «Når du får epilepsi anfall fører det til tap av mange hjerneceller, og derfor kan det bli vanskeligere for deg og utdanne deg. Du vil ha redusert hukommelse, og de fleste som har epilepsi tar ikke utdannelse.» Heldigvis har jeg verdens beste mamma, som fikk meg videre til spesialist lege, som sa det motsatte. Når jeg da fikk karakteren A på BI, så betydde det mer for meg enn andre. Det er ikke karakterene som betyr noe, men at jeg har bevist gang på gang at denne mannen tok feil. En slik uttalelse fra et menneske kan gjøre en stor forskjell i ditt liv. Ikke la andre mennesker tråkke på deg. Det er du for god til.

5. Hva er du fornøyd med på din kropp? Jeg er et menneske som har slanket meg 31 kilo, men selv da var jeg ikke fornøyd. Etter at min venninne med kreft hadde blitt operert flere ganger, sa hun en dag: «Jeg ser ut som et verdenskart, men det gjør ikke noe, fordi jeg kan leve lenger for mine kjære barn.» Selv om mine underarmer ikke er så trent, som de burde være, og jeg har arr og strekkmerker etter fødsler, så er jeg fornøyd for jeg lever. Å miste en nær venn av kreft, gjør noe med deg som menneske. Bagateller er faktisk ikke noe å bruke tid på.

6. Er du en av de som irriterer deg over småting? Hva gir det deg? Skriv ned 10 grunner til hvorfor det er bra for deg å irritere deg.

7. Bekymrer du deg? Hva er sannsynligheten for at det du bekymrer deg for kommer til å skje? Har du tenkt på det? Dale Carnegie sier at 90 % av alt det vi bekymrer oss for, skjer ikke. Tenk på den tiden du kan få til overs, istedenfor å bekymre deg.

8. Dårlig samvittighet gir oss en følelse av utilstrekkelighet. For å snu min dårlige samvittighet stiller jeg spørsmål til meg selv, om jeg vil bruke tid på det. Det er viktig og være ærlig med deg selv, og husk at du trenger ikke ha dårlig samvittighet selv om andre har det. Når samvittigheten min kommer snikende snur jeg negativ tankegang om til positiv tankegang. Det er viktig og finne et ord som får deg til å slutte og tenke negativt. Jeg bruker ordet: «kutt ut, du har gjort så godt du kan og det er godt nok.»

9. Hvor mye tid bruker du til å tenke? Forskere har anslått at vi har bortimot 60 000 tanker i hodet hver dag. Ofte er vi stygge med oss selv og sier stygge ting. Som f.eks; jeg er så dum. En tanke som du ikke ønsker å ha i hodet ditt, bør du kvitte deg med. Jeg sier som Kristine Koht: En, to, tre ferdig med det. Jeg har gjort mange feil opp igjennom livet, men de har jeg lagt bak meg. Jeg tenker her og nå og fremover.

10. Powervenner eller kollegaer som tar deg akkurat for det gode menneske som du er, betyr utrolig mye. De gir deg ekstra mot, og det er lettere å hive seg ut i det ukjente når en har slik støtte. Selv om det er deg som må gjøre det, er det unikt å ha slike mennesker i livet sitt.

11. Proaktiv er du det? Det vil si at du alltid har et valg. Ofte er vi mennesker flinke til å skylde på sjefen eller andre mennesker rundt oss, når ting går i stå. Har du en jobb som har for mange oppgaver, må du si ifra om dette, eller søke andre jobber. Veldig ofte sier vi selv at vi ikke har noe valg, det er bare sånn. Noen mennesker mister troen på seg selv, og sier at jeg må bare ha den jobben min for jeg kan ikke noe annet. I mitt hodet er det feil. Det finnes alltid flere muligheter, uansett. Noen ganger tar det litt tid å se, og for å finne ut av det; men alt er faktisk mulig.

12. For å få enda mere mot så er det viktig å jobbe målrettet. Som ICC Internasjonal sertifisert Coach er mål alltid noe jeg bruker tid på med kundene mine. Vi går gjennom menneskets mål i forhold til åtte ulike punkt: Kjærlighet, Relasjoner, Personlig Utvikling, Økonomi, Karriere, Helse, Fysiske omgivelser og Fritid. Etter at jeg har jobbet aktivt med mine mål på alle disse åtte feltene er det skjedd fantastisk mye. Jeg anbefaler og sette deg opp mål for hvert punkt. Jeg skriver ned målene i appen Wunderlist. En gang i måneden er jeg inne og evaluerer målene. Hvis et av målene mine er nådd, setter jeg opp nye umiddelbart. Jeg er inne og ser på målene minst en gang i uken. Et av mine mål nå er at jeg skal ut av komfortsonen en gang i uken. Jeg har satt opp mål for 10 år. Deretter hvor langt jeg skal være kommet om 5 år, 3 år, 2 år og 1 år. Det som er magisk med mål er at målene nås mye før det som en har tenkt. Det er viktig for meg at jeg også har hårete mål (store mål). I mål sammenheng er det mange som mener at en må sette realistiske mål. Hva er egentlig realistisk? Hvem kan bestemme dette. Spør du en kollega som aldri har vært ute av sin komfortsone, vil det kunne begrense deg. Ha troen på deg selv.

13. Hva bruker du tiden din på. Mange skylder på tiden. 79,7 år er levealderen på menn og 83,6 år på kvinner, ifølge statistisk sentralbyrå. 1/3 del av tiden går til søvn, 1/3 på jobb og 1/3 del til fritid. Hva vil du bruke mer eller mindre tid på. Hvis du bruker 2 timer daglig på tv, vil 720 timer brukes. Hvis du kutter ned tiden til 1 time, vil du frigi 365 timer. Hva kunne du brukt dem på istedenfor? Husk det er du som velger din tidsbruk hver dag. Hvis du har 1 år igjen å leve, hva ville du brukt mer tid på nå? Jeg får mange spørsmål av andre, om hvordan jeg rekker alt. Jeg planlegger nøye og er strukturert i det jeg skal gjennomføre. Samtidig ser jeg maksimalt en time på tv i uken. Jeg må holde meg i fysisk form, for det medfører bedre konsentrasjon for meg. Jeg evaluerer hver uke hva jeg kan kutte ned på av tidsbruk, og hva jeg må bruke mer tid på.

14. Kan du si Nei? For hver gang du sier ja, så sier du nei til deg selv. Det vil si at er det noe du har lyst å bruke tiden din på, så må du selvfølgelig gjøre dette. De tingene som du blir spurt om, som du ikke har lyst eller tid til, det er de jeg snakker om. Vi som mennesker har vanskeligheter med å si nei. Når jeg får et spørsmål som innebærer at jeg må bruke mye av min tid på det, så sier jeg at jeg må tenke på det til dagen etterpå. Hvis du ikke har tid, kan du faktisk si: 1. «Jeg må dessverre takke nei til ditt tilbud, men jeg satt stor pris på at du tenkte på meg. 2. Det var hyggelig at du spurte meg, men jeg har en annen godt menneske jeg anbefaler.» 3. Jeg har ikke mulighet nå, men om tre uker vil jeg sette av tid.                                   

Jeg ønsker deg virkelig lykke til med å gå ut av komfortsonen. Det koster mye av og til, men det skjer positive endringer. Jeg heier på deg!  

Karl Erik Bøhn: «Vi lever her og nå, og i våken tilstand tenker vi 90% på meg og mitt. Derfor til deg som strever, sliter og jobber for å leve opp til andres forventninger, glem det! Alle andre har mer enn nok med seg og sitt, stol på deg selv og si til deg selv, jeg er GOD NOK!»

 

En inspirerende hilsen fra

Annie Tønnessen

Om vår gjesteskribent, Annie Tønnessen

Jeg er en 42 år ung inspirator, motivator, optimist og energikilde for deg. Min raushet og respekt for deg akkurat for den du er det viktigste for meg.

Min lidenskap er å kunne arbeide med mennesker og se det skje positive endringer hos den enkelte. Det er en magisk opplevelse som jeg brenner for.

Min bakgrunn er 13 års ledererfaring innenfor privat, fylkeskommunal og kommunal sektor. Utdannelsen min er i denne rekkefølgen: førskolelærer, pedagogisk arbeid på småskoletrinn 1 og 2, veileder, markedsføring, personalledelse, økonomi for ikke økonomer, logistikk, situasjonsbestemt ledelse på BI, ICC sertifisert internasjonal Coach.

Jeg skriver bok, som handler om å nyte livet. Inspirasjonene til dette prosjektet fikk jeg da min venninne døde av kreft for snart to år siden. Vi trenger alle å stoppe opp i livet og tenke over hva som er viktig å bruke tiden på. Deler av boken ligger på Facebook. Hvordan nyter du livet? Takknemligheten er stor hvis du har lyst å lese på siden.

Ellers prioriterer jeg tiden på familie, venner, trening, utdannelse og reising så mye jeg kan få til.