GOD TUR!

Har du vært ute på tur?

Det er de små turene som gir magiske opplevelser, nesten uten unntak. For da planlegger du ikke for storslåtte opplevelser.  Men så titter du opp på himmelen og fargepalletten som sprer seg over deg i solnedgangen. Eller hva med når du litt svett titter opp av einerkrattet du kjemper deg igjennom etter en liten feilnavigering bare for å oppdaget at beveren studerer deg på avstand. Og når du retter ryggen og speider ut fra din lille hverdagstopp så seiler en majestetisk ørn over hodet ditt. Noen av oss synes også det slett ikke er så verst å oppdage en orm i gresset eller fange en skogsfrosk. Femåringen min synes det er verdt times lange turer!

Foto: Anne Grønsund #Villroser

Foto: Anne Grønsund #Villroser

Det finnes tusen gode grunner til å komme seg ut. Oftes leser du om de lange turene som krever tunge sekker og fancy utstyr og du tenker at en gang skal du gjøre det. Gå over vidda, bestige de vestlandske høye topper, gå over en isbre eller noe annet flott.

I mellomtiden er det ganske flott ikke så langt i fra deg. De fleste av oss bor nemlig i ganske kort avstand fra en naturopplevelse.

Det er ganske synd at friluftsopplevelser er blitt forbehold enten friluftsfamilier som både spiser, sover ute og bestiger alle fjell og som gjør sånne ting som vi andre bare drømmer om. Innimellom å kjøre barn til og fra aktiviteter, jobb, skole, lekser, barnehager og mye annet, så ser jeg ikke helt for meg at jeg blir en sånn friskus som er borte i dagesvis, nedsnødd i et telt, mens jeg disker opp lekre sunne retter til ungene mine. Eller sjekk samfunnstoppene våre. I det nyeste og mest moteriktige sportstøyet farer de avgårde, mens de ivrig oppdaterer sosiale medier på hvor spreke de har vært og hvor langt de har gått. Vel, jeg er ikke så sprek og har ikke så fancy garderobe heller.

Jeg er helt ordinær og jeg har ikke tid til å planlegge store turer. Jeg har tid til små. Det har du også.

I år er det friluftlivets år. Det har som mål å mobilisere flest mulig til å komme seg ut og ta del i naturen nær seg.

Foto: Anne Grønsund #Villroser   

Foto: Anne Grønsund #Villroser

 

Egentlig er det rart at det ikke er mer fokus på de naturbaserte aktivitetene. Kanskje er det fordi det finnes sterke interesser i treningsstudioene som helst ikke ser at vi fokuserer så mye på det. De reklamerer svært ofte med å ha en gullbelagt vei til bedre helse og økt velvære. Sannheten er at samlet sett er det INGENTING som har en mer forebyggende effekt på vår psykiske helse enn de naturbaserte aktivitetene. Det rare er at du trenger slett ikke å betale i månedlige avdrag for å ta del i de godene. De er gratis. Undersøkelser viser også at barn som er mye ute i naturen er mindre syke, utvikler bedre motorikk, er bedre til å løse konflikter, har bedre konsentrasjonsevne og har bedre lese- og skrivekunnskaper. Det kan jo være noe å tenke på i en tid hvor vi presser ungene våre til det ytterste for å yte mer og bedre. Unger som i større og større grad opplever at de ikke mestrer og blir psykisk syke.

Å ta med barn på turer gir dem mange muligheter til mestring. Å bestige en liten topp med utsikt, finne seg et klatretre, studere småkryp eller fange sin egen fisk. Mestring er kilden til god selvfølelse. Men uttrykket i et barneansikt når den opplever et sånt magisk øyeblikk er ren skjær lykke.

Jeg tror barn som får nærheten til naturen som liten blir mer bevisst på å ta vare på naturen også i voksen alder. Du må kjenne det du har lyst å verne og ta vare på. Du må kjenne en tilknytning. Og er det noe verden trenger nå så er det en generasjon med et klart miljøperspektiv.

Men tilbake til den kortreiste lykken. Det er ikke sikkert du er like stødig i kartlesing som min flotte turvenn, Marianne. Marianne laster ned kart på telefonen sin, planlegger turene sine på dataen og loser oss andre gjennom skoger, heier og myrer og gir oss mange herlige turopplevelser, langt utenfor allfarvei og stier. Noen av oss er mer komfortable med å gå på en sti som er merka. Det fine er at det er noen som har merka stien for deg! Last ned appen «God Tur» og finn en tur i nærheten av deg. Det finnes garantert et sted der som vil overraske deg! Skaff deg sko som tåler vann og som holder på varmen og så er du i gang. Jeg lover at du ikke kommer til å merke at musklene svir av melkesyre i bratte oppoverbakker og at du både blir svett og sliten. Er du heldig har du tid til lunch eller middag ute også, det smaker himmelsk!

Det viktigste er at du tør å bevege deg ut og blir kjent med naturen rundt deg. Det er det korte turene som uten unntak alltid blir mest magiske. Nettopp fordi de overrasker deg!

Kom deg deg ut og ta del i friluftlivets år 2015!!