Øl & melkesjokolade klokka tre

Når det står en fjortenåring med regulering og skal kjøpe en øl og en melkesjokolade på Joker onsdag klokken 15, burde det vekke opp han eller hun som står i kassa.  Men unge får altfor lett kjøpe alkohol i butikken.

Av Mina Gerhardsen

I åtte år har ungdomsorganisasjonen Juvente drevet med kontroll av matbutikkenes salg av alkohol til mindreårige. Ungdom i 13-14-årsalderen sendes inn i butikken midt på dagen midt i uka for å kjøpe en øl eller en rusbrus pluss en vare til. Reglene for kontrollen er strenge: De skal ikke sminke seg opp, prøve å kle seg eldre, riste på bilnøkler eller handle varer som tyder på at de er eldre.  Å selge alkohol til mindreårige er strengt forbudt, og alle under 25 år skal bli bedt om å vise legitimasjon. Likevel viser kontrollene til Juvente at ungdom får kjøpt i over 30 prosent av forsøkene. De årlige rapportene har fått mye oppmerksomhet, likevel er det ingen bedring å spore. I løpet av 2014 har Juventes mindreårige kontrollører sjekket ut 902 butikker. Hele 331 av dem (37 prosent) solgte alkohol til ungdommene. Når de har gjennomført kontrollkjøp i mer realistisk versjon med sminkede 16-åringer fredag ettermiddag som handler en sixpack med øl, har 100 prosent fått kjøpe. Det er uholdbart.

Fjortisfylla

Alle som har vært 14 år kan erindre at dømmekraften ikke alltid var like god midt oppe i hormonkaoset og nye situasjoner. Det blir ikke bedre med promille. Fjortisfylla er ikke pen, med hun som alltid begynner å grine, de som spyr og de som raver rundt.

Det er gode grunner til at vi har aldersgrense for alkoholsalg. Unge mennesker er mer sårbare enn eldre når det gjelder alkoholbruk og havner lettere i dårlige situasjoner, som bråk og hærverk eller enda mer alvorlige hendelser som vold og overgrep, viser forskning:

-        unge hjerner er spesielt utsatt for skader som følge av alkoholbruk, fordi frontallappene ikke er ferdig utviklet før i 20-årsalderen.

-       et stort antall tenåringsjenter utsettes for seksuelle overgrep i fylla.

-       De yngste som drikker mye har blant annet oftere vært i fylleslagsmål (41 prosent mot 33

prosent av de eldre), gjort hærverk (38 prosent mot 27 prosent) og skadet

seg med vilje (32 prosent mot 25 prosent) enn de eldre.

Den gjennomsnittlige debutalderen for alkohol ser ut til å være stabil i Norge med omkring 14,5 år for øl og 15 år for vin og brennevin. Det forteller noe om tilgjengelighet for alkohol.

Ja til Vinmonopol

Nordmenn er glade i Vinmonopolet. Når det gjennomføres undersøkelser om hvilke statlige tjenester vi er mest fornøyde med, er det bare bibliotek og universitetene som kommer foran Vinmonopolet. Teatre, museer, Lånekassen og NRK må stille seg lenger bak.  Vinmonopolet topper også omdømmemålinger. Vi liker rett og slett det å kunne gå inn på et pol og få ekspertråd om hva som passer til den planlagte maten. Prisen og utvalget på Vinmonopolet bidrar til begeistringen. Polets samfunnsoppdrag med ansvarlig alkoholsalg er også noe folk støtter opp om, viser forskning. En restriktiv alkoholpolitikk har høy oppslutning i Norge fordi folk tror på at det virker.

Men skal vinmonopolordningen overleve, må den beskyttes. Av politikere og av oss som forbrukere. Flyttes sterkøl fra pol til butikk, slik Venstre nettopp foreslo, svekkes polet. Om vi handler stadig mer av det vi skal handle på taxfree, svekkes polet. For første gang siden 1990-tallet faller salget. Økt taxfreekvote oppgis som en av grunnene.

Vi har denne ordningen på nåde fra EU, som ikke liker monopol, men som lever med det fordi vi begrunner med folkehelsen. Den begrunnelsen holder ikke mål om alkoholsalget like gjerne skjer utenfor polordningen.

Det er vanskelig å forstå at det skal være så vrient å spørre unge mennesker om legitimasjon i dagligvarebutikken. Men det er det tydeligvis. Bransjen prøver, med kursing og oppfordring, men uten at det kan sees noen tegn til bedring. (De har også testet en funksjon der personen i kassa kan taste inn fødselsdato for å sjekke om vedkommende er over 18 år. Det viste seg å være lite effektivt fordi de da så på kortet og ikke personen… (Tenker vel også at det ikke akkurat er en hyllest til matteundervisningen på skolen at det trengs en kalkulator for å regne ut det.))

Det gjør at andre må ta ansvar. Vinmonopolet må få gjøre jobben sin for ansvarlig salg av de sterkere sakene – og de gjør en veldig god jobb. Sprittilgang for unge skyldes andre.  Politikerne må lete etter tiltak som kan sikre at regler om at mindreårige ikke skal få kjøpe faktisk blir fulgt.

Og så kan vi som voksne aldri fraskrive oss ansvaret for å formidle holdninger og følge med.

..................................................................................................................

Om skribenten:

Mina Gerhardsen er idag generalsekretær for Actis. Actis er en paraplyorganisasjon for 27 organisasjner som jobber med rusfeltet.

Mina har lang fartstid bak seg i politikken og organisasjonslivet.

 

Foto: Actis/ siw Herbransen Pessar

Foto: Actis/ siw Herbransen Pessar