Kjære Herr Statsråd!

Jeg har forstått det er slik du vil tiltales og at den mindre ærefulle herr Lagerssjef var en glipp. Skikkelig klønete glipp. Det var sikkert et par som fortalte deg det.

Jeg skjønner godt at du har lukket munnen og lekt østers siden den uttalelsen. Man kan komme unna med mye, men å kalle barn lagervare er ikke en av dem. Man kan jo lure på om du har vært taus fordi du straffer pressen som jager deg, folket som etter din regjerings syn, ikke forstår seg på noen ting, eller om det er fordi du faktisk skjønner at du sier noe skikkelig dumt nesten hver eneste gang du åpner munnen i saken om asylbarna. Det er ikke det at du kanskje sier noe dumt, du sier bare det du mener og det har jeg ordentlig respekt for. Jeg mener det er viktig. Men det er ikke sikkert det er så lett når man står i spagaten mellom FrP som har laget seg måltall for utsendelser av utlendinger ( ja, det er et ord som folk flest forstår) og KrF og Venstre som maser om myke verdier, barn og barnekonvensjon. Det skjønner selv jeg er en spagatøvelse det bare ikke er mulig å komme seg helskinnet ut av. Best å sitte stille da. Ser den.

Men herr statsråd, jeg er skikkelig lei av å lese om deg. Utrolig lei av å høre om hvordan du ser ut til å behandle barn som annenrangs borgere uten rettigheter. Jeg er skikkelig lei av å høre om at barn som har venner, skole, fritidsaktiviter betegnes som tall i en statistikk. En statistikk som kun har et formål og det er å nå det magiske måltallet for utsendelser. Når det ble for vanskelig å sende ut kriminelle, slik du opprinnelig ville, tok du til takke med barn for å nå målet ditt. Og når du sendte dem ut i en rasende fart til et land som Afghanistan så ignorerte du advarslene og bekymringene fra de som skulle ta i mot dem i f.eks Kabul. Du er en mann med et mål og dårlig tid. Du har et tall og en tidsfrist. Jeg ser den. Jeg synes bare prioriteringene dine er helt håpløse! Jeg blir oppriktig fortvilet over å lese om dem.

Jeg leser at du kaller barn for lagervare. Jeg skjønner at du må ha angret den uttalelsen straks etter den kom ut. I hvert fall håper jeg du angrer. For det avslører et barnesyn som på ingen måte er forenlig med de verdier vi har forpliktet oss til gjennom internasjonale konvensjoner. Nå har jeg forstått at ditt parti ikke er spesielt opptatt av internasjonale konvensjoner, men det er lenge siden det var kontroversielt å behandle barn med respekt i Norge. Barn er ikke lagervare, de er unike individer med håp og drømmer. Før du vet ord av det møter du dem som statsråder.

Så leser jeg at du skal  forby sosial nød og forby og hjelpe de som lider av sosial nød. Forbudt både å tigge og å hjelpe en tigger. Vett du, jeg makter snart ikke mer at dette våset ditt!  Det som skremmer meg mest er at det som burde vært kvalmende sprøyt i et kommentarfelt tilhører politikken til en statsråd. På et underlige vis må jeg takke deg, for i møte med dine verdier står mine enda klarer frem.  Jeg kommer til å gi som aldri før. Aldri før har det vært viktigere å hjelpe med noen kronestykker, eller en varm kaffe. Jeg vil vise at jeg er dypt og inderlig uenig med deg, Herr Statsråd! Min lojalitet til tiggere stikker fra dette øyeblikket langt dypere enn til deg Herr statsråd. Nå er ikke min illojalitet nok til å holde deg våken om natta. Men du  skaper politikk som folket tar avstand fra, politikk som ikke ivaretar tilliten du er gitt, politikk som ikke speiler verdiene våre. På lang sikt oppløser du limet i samfunnet vårt, nemlig tilliten.  

Å, jeg skjønner godt du ligger i skjul og ikke uttaler deg. Egentlig er jeg glad for det. For hver gang du åpner munnen så tar du verdigheten fra en ny gruppe. Og du tar fra meg troen på dette samfunnet som tar vare på hverandre og ha omsorg for hverandre. Det samfunnet der tillit mellom folk er en av våre fremste verdier. Den grunnleggende troen på det beste om folk og i folk.

Du må bare fortsette å være taus herr. Statsråd. Aller helst synes jeg du skulle snike deg ut bakdøra i departementet ditt, dra på dannelsesreise til Afghanistan og til slutt ta hyre i en frivillig organisasjon som arbeider med flyktninger i Italia eller Hellas. Kanskje det kunne lært deg noe. Om du tør.