Flyktning, ikke lykkejeger!

Jeg er tredje generasjon båtflykting, og stolt av det!

Europa er i ferd med å oppleve en av de største humanitære krisene siden andre verdenskrig og flyktningene strømmer til i Middelhavet. Politikere i Europa og i Norge diskuterer ressurser mens menneskeliv går tapt.

Det får meg til å tenke på min bestefar, en ung gutt på syv, fra Bosporos, som snek seg med på en båt i håp om å overleve. Hans foreldre ble myrdet av den tyrkiske regjeringen, og han visste at hans eneste håp for å overleve var den båtturen. Uten midler og kun klærne han hadde på seg rømte han for livet. Jeg kan ikke forestille meg hans ansiktsutrykk da han ankom den greske kysten, og tankene som strømmet i hans syv år gammel hodet, men er ting var sikkert, han var trygg. Da syv år gamle Theodor Papadopoulos ankom Hellas, var ikke ressurser en del av hans bekymringer, det var en kamp for å overleve.

Lenger vekk i en liten landsby ved Svartehavet, Smyrna ble en liten jente født, Magdalene. Hennes mor visste at tyrkerne kom der også. Hun tok sin lille jente, gjemte henne i en kurv og sendte henne av gårde i en av de største smugleoperasjonene under Ottoman imperiet. Mens Magdalene seilte alene i egeerhavet ble over en million grekerne drept ved Dødehavet. Over 160 000 flyktninger ble fordelt mellom Aten og Thessaloniki på den korte tiden, midlene var knappe og katastrofen viste seg å bli kolossal.

Men to barn var trygge, Magdalene og Theodor. De ofret alt, for å overleve og jeg kunne ikke være mer stolt av å si at det er mine besteforeldre. Hvis noen noensinne lurer på hva langtidsvirkingen av å ta i mot flyktninger er, kan de se på meg. Jeg er langtidsvirkningen. Jeg er tredje generasjon flyktning, fullstendig integrert, med universitetsutdannelse og en bidragsyter i samfunnet. Men viktigst av alt, så skylder jeg mitt liv til de «vågale» flyktningene.

Flyktning katastrofen er ikke en kamp om ressurser, det er en kamp om menneskeliv.

......

Kristina Zimmer Karlsen Athanasiou er leder i Mandal Venstre og 3. kandidat til Mandal bystyre ved årets kommunevalg. Regissør og forfatter. Brenner for menneskerettigheter og har vært med i Amnesty International siden hun var 16 år.