Sommerferiemodus

FOTO: NRK

FOTO: NRK

Vi skriver 15. juli, og snart er denne sommerferien over også. Været har vært skiftende, men dagene har vært fylt opp av reiser i innland og utland. Det er lange sløve sommermorgener med lange gode frokoster. Det er samvær med venner over en trivelig lunsj og en kaffekopp. Lange lyse sommerkvelder, med et glass vin og ei god bok.

Nå er det tid for å begynne forberedelsene til å møte høsten, med mørkere kvelder, kortere dager og de vanlige rutinene. Ungdommene skal i gang med skole igjen, og vi foreldrene skal tilbake i jobb.

Det er godt å ha faste rutiner, det er godt å ha en jobb man er glad i, med gode kollegaer og et meningsfylt arbeid man trives med.

Ikke alle er så heldige, at de kan ha en jobb de trives med. Som vernepleier er jeg opptatt av viktigheten av at alle har en meningsfylt aktivitet eller jobb. Ikke alle kan klare å være i en vanlig jobb, men det finnes alternativer som dagsenter, varig tilrettelagte arbeidsplasser, eller arbeid i vanlige bedrifter som ser viktigheten av et mangfold i arbeidslivet.

I Halden var det 3 unge mennesker med funksjonsnedsettelser, som i 2012 ønsket å ha en ordentlig jobb. De startet opp kafèdrift i et gammelt erværdig konditori, Erlandsens Conditori. De søkte Halden kommune om støtte til brukerstyrt personlig assistent (BPA), som skulle bistå dem i den daglige driften.

Konditoriet ble populært, og de unge har holdt ut kommunal trenering og treg saksbehandling. De har fått avslag på avslag. Halden kommune tilbød i stedet plasser ved et kommunalt dagsenter. De har anket sakene sine til fylkesmannen, og søkt på nytt og på nytt. Det har vært kronerulling i hele Norge for å holde konditoriet i gang. De har fått pengegaver fra lottomillionærer, støtte fra fagorganiserte og andre. Støtten til Erlandsens Conditori var fanen flest stilte seg bak i 1. mai-toget i byen. Saken har vært i nyhetsbildet i lokalaviser, blogger samt radiointervjuer i lokalradio og rikskanaler og TV-sendinger i NRK og TV2.

Rikskjendiser og stortingspolitikere har drukket kaffe med Daniel, Malin og Kim, lyttet til deres sak, og lovt å ta saken videre. De har vært på Stortinget der saken deres ble tatt opp i spørretimen, de har hatt aksjonsdag i Halden. Ordføreren har vært på bursdagsbesøk med blomster og lovord.

Malin V. Groth flyttet fra Halden, og fikk seg jobb i sin nye hjemkommune Rakkestad, men Daniel Harbo og Kim Robin Johansen kjempet kampen videre.

Men – det er fortsatt et faktum at de mangler ressurser til BPA.  Fylkesmannen opprettholder Halden kommunes avslag om brukerstyrt personlig assistanse. Dagtia AS, som er aksjeselskapet som eier Erlandsens Conditori meldte onsdag 8. juli 2015 at de vurderer oppbud. De har ikke penger til å drive videre. Inntektene som Erlandsens Conditori generer, dekker husleie, strøm og innkjøp av råvarer, men ikke det det koster å lønne den nødvendige assistenten. Neste styremøte i Dagtia AS er 20. juli, og på sakslista står det kun en sak: Vurdering om å melde oppbud.

Hele Norge reagerte på saken rundt lille Casper og hans foreldre som mottok hatbrev. Statsministeren reagerte også, både i de sosiale mediene og på TV. Nå har statsministerens politiske rådgiver Hans Christian Kaurin Hansson invitert Daniel og Kim-Robin til lunsj torsdag 16. juli på Statsministerens kontor. De vil da fortelle om hvordan utviklingshemmede kjemper for å få en normal jobb.

Etter anbefalinger fra arbeidsministeren har de søkt prosjektmidler fra NAV, men de har ingen positive forventninger til dette, da prosjektmidler er forbeholdt fysisk funksjonshemmede. Utviklingshemmede er diskriminert fra å søke.

 

Så heldig jeg er, som kan vende tilbake til verdens beste jobb etter en deilig sommerferie, en ordentlig jobb med ordentlige arbeidsoppgaver – akkurat slik jeg ønsker.

 

 

foto: Vernepleierportalen

foto: Vernepleierportalen

Mari Bjørnstad Roer

vernepleier