Norske jordbær, ja takk!

Ingen sommer uten norske jordbær. Smaken av norske søte jordbær gir sommerfølelsen. Det er det sikre tegnet på at nå er sommeren her. Hele året er butikkene fulle av  jordbær, importert fra Belgia og andre land. Derfor er gleden alltid ekstra stor når endelige de norske bærene kommer. Ingenting slår de norske bærene i smak.  

Det er ikke noen stor hemmelighet at nordmenn er glad i jordbær. I gjennomsnitt spiser hver nordmann ca 4. kg jordbær.

Hvem ønsker ikke å få kortreiste jordbær, nyplukket fra åkeren rett levert til butikk. En vinn- vinn for både jordbærprodusent og for forbruker. Ikke minst så har det en miljøgevinst, fordi bærene kjøres direkte fra åkeren til nærmeste butikk som produsentene har lokale avtaler med. Forbrukeren får dermed tilgang til ferske nyplukkede bær som er kortreist og lokalprodusert.

Har du noen gang tenkt over hvilke valg du gjør som forbruker? Velger du å kjøpe de norske jordbærene eller velger du svenske jordbær i høysesongen?  Det er det som er det store spørsmålet som forbrukerne må ta stilling til. Ønsker du fortsatt norsk jordbærproduksjon, eller ønsker du importerte bær året rundt?  

Som politisk forbruker har en til enhver tid en forbrukermakt. En politisk forbruker er en person som gjennom beviste valg av dagligvarer forsøker å oppnå forbedringer eller som ønsker å vise et standpunkt i samfunnet. En politisk forbruker forholder seg ikke bare til sine egne ønsker og behov, men også til konsekvensene av sitt forbruk for andre mennesker og eller miljø. Et eksempel er Maz Havelaar-merket som sikrer kaffebøndene en bedre pris. Et valg som politisk forbruker aktivt tar i sitt kjøp.

I disse dager har det kommet frem en at landets jordbærprodusenter står ovenfor en krevende situasjon. Det er flere perspektiver du som forbruker bør ta stilling til før du besvarer spørsmålet: Ønsker du fortsatt norske jordbær?

Det føreste er at norske jordbærprodusenter skal få et overskudd, som gjør at de kan leve av sin produksjon. Per dags dato mottar de en pris per kilo som er under kostpris. Samtidig som det imponeres svenske jordbær midt i høysesongen for norske jordbær til en pris som er høyere enn det de norske jordbærprodusentene får for sine bær. Ja, du leser helt riktig.

Det andre momentet er at når BAMA styrer anslagsvis 60-70 % av totalmarkedet av norske jordbær, så skaper det store skjevheter for andre små aktører som ønsker å komme inn på markedet og levere kortreist kvalitetsbær. Bama skriver på sin nettside ”Det er mye optimisme og pågangsmot blant norske dyrkere i dag, og forbrukeren ser mer enn noensinne ut til å sette pris på norske kortreiste produkter”. Til tross for at forbrukeren setter pris på kortreiste produkter i følge Bama sine egne nettsider, så velger de å presse prisene ned på norske jordbær midt i høysesongen, og importere inn svenske jordbær. Til tross for at jordbærmarkedet allerede er presset.  

Det tredje momentet er logistikkutfordringer. Det meste skal innom Oslo før det kan distribueres videre i landet. Det tilsvarer at jordbærene er opptil 5 dager gamle før bærene faktisk er i butikken. Altså langt ifra ferskvare. Igjen så sier Bama seg selv midt i mot. Det er ikke kortreiste bær forbrukeren får. Derimot bær som er opptil flere dager gamle.

Det fjerde momentet er frekkheten ved å importere svenske jordbær midt i høysesongen. Når flere tonn norske jordbær forkastes fordi de ikke blir solgt, og blir de solgt så er det til en lavere pris enn hva de svenske jordbærene kjøpes for. Da er det er noe galt med hele systemet.  

Forbrukeren fortjener kortreiste nyplukkede bær direkte levert fra åkeren. I Agder har COOP som er regionsbasert inngått lokale avtaler med jordbærprodusenter. Avtaler som er en vinn-vinn for både produsent og forbruker. Det betyr at butikkene får levert helt nyplukkede bær hver dag som kommer direkte fra åkeren. Et samarbeid som ikke tar knekken på produsentene, men derimot gir gode kvalitetsbær og gode levelige forhold for norske jordbærprodusenter.

Valget er enkelt. Ønsker du fortsatt norske jordbær i dine butikker eller ønsker du importerte jordbær året rundt?

Jeg sier ja til kortreiste norske jordbær.  


Anne & Hanne