Ansvarlig alkoholservering

Mandal er en sommerby, med et yrende liv om sommeren.

I dag behandles alkoholpolitisk handlingsplan i Mandal. Debatten har rast etter at Mandal Arbeiderparti ønsker ” Vil ha alkoholfri promenade”. Dagens alkoholpolitiske handlingsplan tillater at gjester selv bærer drikke fra skjenkestedet over promenaden som er ca 2-3 meter, og over til lekteren som ligger ute i Mandalselva. For å ha det klart – det er brudd på alkoholloven § 8-9.  Dette er et utelukkende problem i turistsesongen.

I forrige bystyreperiode var jeg en av de som var sterkt kritisk til at det var lov å gå over de to-tre meter fra serveringsstedet til lekteren med en øl eller et glass vin i hånda. Dette var jeg helt til jeg ble utfordret av Alf Erik Andersen (Frp) til å komme på et møte med gruppen ”Ansvarlig alkoholservering. Gruppen består av restaurantene i Mandal, politiet, SLT-koordinator, vaktselskapene, representanter fra Mandal kommune, representanter fra politiske partier (frivillig) og ordfører. I tillegg så kalles ulike instanser inn etter behov.

Det er underlig at Mandal Arbeiderpartiet nok en gang kjører så hardt på, uten at de faktisk deltar i gruppen Ansvarlig alkoholservering. Jeg deltok der som eneste folkevalgt fra Arbeiderpartiet, og jeg innrømmer det. Jeg tok feil! Til tross for at det strider imot lovverk og til tross for at fylkesmannen har innsigelser på at det ikke er lovlig. Etter at jeg deltok i gruppen ”ansvarlig alkoholservering” stod det klart for meg. Vi har en seriøs næring som tar sitt ansvar og som ønsker å bidra til en trygg by med lik policy og rutiner for å sikre en trygg by.

Så vidt meg bekjent har det ikke vært uønskede hendelser så langt, av at personer går over lekteren i fred og ro. Den politiske debatten bør flytte fokus til å opprettholde en trygg by og finne løsninger i sammen med administrasjonen og næringen som sikrer trygghet for alle., Mandal kommune kan ikke ha et eget lovverk, men det bør være fullt mulig å finne løsninger som sikrer et fortsatt trygt bybilde.  I det store bildet er det trist at debatten om planen utelukkende omhandler hvorvidt det er lov å gå 2-3 meter over promenaden eller ikke. Den politiske debatten bør løftes til et bredere perspektiv. For eksempel til vold i nære relasjoner knyttet til rusrelatert atferd. Den debatten savner jeg!   

Politiet opplyser at antall voldssaker tilknyttet utelivet er lavt i Mandal. De mener dette skyldes at bransjen er seriøs, med dyktige ansatte, samarbeidet i Ansvarlig alkoholservering og at politiet prioriterer patruljering i helgene. Det nytter med et tverrfaglig samarbeid. I 2015 ble det registrert 15 voldssaker i sentrum.

Jeg ønsker meg en trygg by, og jeg ønsker meg seriøse aktører. Det har vi i Mandal. Et samlet Mandal Bystyre bør sammen med en løsningsorientert næring finne gode løsninger som er til det beste for alle, nemlig en trygg by for alle. 

For ordens skyld – jeg er ikke lenger medlem i Mandal Arbeiderparti.